Saturday, 30 March 2013

Milllet  brocoli & sweet potato






So hulled millet ni baru beli di tesco RM6.59 kalau x salah...baru tahu kat situ ada jugak bahan2 organic..hehehe khasiat  millet ni high protein, vitamin B, folic acid, calsium, iron. pottasium dan juga no gluten so dia sesuai untuk orang yang allergic kat gluten.bijiran yang baik untuk perkenalkan kat baby juga pada orang dewasa juga...kat atas tu ler rupa millet nya ok???? idea ni pun ambil dari Group dalam FB :-)

Jadi for lunch Haziq ira masakkan millet ni untuk dia,tukar- tukar menu takut dia bosan pulakkan



Bahan-bahan:-

Segenggam Beras perang
Segenggam millet
Brokoli
Sweet potato
Stok puree jagung
Garlic dan bawang merah
Isi ayam

Cara-cara:

Tumiskan bawang merah dan putih dengan olive oil
Masukkan brocoli dan sweet potato
gaul-gaul kejap je then tutup api
Masukkan beras perang dan millet dalam periuk 
Masukkan air secukupnya masukkan bahan yang ditumis tadi kemudian
isi ayam dan puree jagung

# ikut tektur yang anak makan jika masih makan bubur lebih kan air #






siap....dah setel boleh sagat cheese blok tabur atas ni...

Boleh tahan juga rasanya..sedap dan harum baunya...best dapat suap anak makan di hari cuti.....^_^



Pengunjung Blog

No comments: