Wednesday, 18 July 2012


BERHARI RAYA CARA SIHAT!!! JAUHKAN DIRI ANDA DARI KOLESTEROL BERLEBIHAN

Dari post Kak Ayu - Dalam kita seronok menjamah juadah raya, adakah kita prihatin dengan apa yang kita makan? Masih ingat lagi 14 tahun dahulu, arwah abah saya di serang strok pada malam raya yang kedua. Beliau mempunyai masalah darah tinggi secara kebetulan sehari sebelum raya arwah sangat suka makan satay. Rupa-rupanya dalam diam kadar kolestrolnya meningkat dan menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya merosakkan saraf dalam otaknya maka arwah paralyse selama 2 minggu sebelum terus meninggalkan kami 8 beranak buat selama-lamanya.

Kisah ini menjadikan iktibar buat saya dan suami. Bila nak makan rendang, lemang atau pulut, kami tak berani nak makan banyak sebab tahu kesannya ke atas kolestrol dan jantung. Makan berpada-pada. Sejak awal perkahwinan, keluarga mertua akan pastikan vitamin utama untuk mengurangkan kolestrol wajib ada untuk menampung seluruh keluarga.

Apakah vitamin yang sekurang-kurangnya ada demi mengawal kandungan kolestrol dalam darah terutama dalam mengawal kolestrol jahat iaitu LDL.
Apakah vitamin yang sekurang-kurangnya ada demi mengawal kandungan kolestrol dalam darah terutama dalam mengawal kolestrol jahat iaitu LDL.
Atau jika anda berkemampuan lebih
Secara ringkasnya kepentingan vitamin yang dinyatakan ialah : 

  • Vitamin C
  •  sangat perlu dan penting untuk pembuluh darah. Salur darah yang kurang vitamin C ibarat getah paip yang reput dijemur matahari dan bila2 masa sahaja boleh pecah.
  • Lecithin
  •  penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.
  • GLA
  •  ianya mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.
  • Vitamin E
  •  untuk menguatkan dinding arteri.Menguatkan imuniti tubuh.Memperlahankan proses penuaan.

Kami akan makan vitamin tersebut dan fokus pada kolestrol terutama musim perayaan yang banyak dengan jemputan rumah terbuka.
Tanpa kita sedari ada sesetengah juadah boleh menyebabkan kandungan lemak jahat dalam salur darah makin meningkat.


Secara ringkasnya kepentingan vitamin yang dinyatakan ialah : 
  • Vitamin C sangat perlu dan penting untuk pembuluh darah. Salur darah yang kurang vitamin C ibarat getah paip yang reput dijemur matahari dan bila2 masa sahaja boleh pecah.
  • Lecithin penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.
  • GLA ianya mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.
  • Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.Menguatkan imuniti tubuh.Memperlahankan proses penuaan.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nazhearty@yahoo.com.my
Call/Whatsapp : 013-7381776



SHAKLEE OMEGA BANTU SAYA DALAM PROSES KURUS!!!



Hari nie saya nak berkongsikan tentang SHAKLEE  OMEGA, saya tertarik dengan group tertutup tentang seorang customer kak n, beliau makan omega utk membakar lemak. Memandang saya nie berbadan gempal alah2 cute2 gitue..(alah stok perasan yg lebih,hehehe) .. Jadi saya pun buat lah uji kaji pada diri sendiri.. jom baca sampai abis jom…


Setelah  seminggu saya buat uji kaji atas diri sendiri.. Mmg tidak dinafikan pemgambilan Omega sangat membantu dalam penurunan berat badan. Baru seminggu saya cuba saya dah nampak hasilnya. Memang lah penurunang tue bukan secara mendadak tapi sekurang-kurang yerk turun jugak. Sekarang saya dah kurang satu kg dah… yipeee suke sgt… jom kite review apakah itu Omega..



OmegaGuard mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis Asid Lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA. EPA menyihatkan jantung & sendi, manakala DHA penting bagi perkembangan & fungsi otak.*

OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari 3 molekul yang memekatkan Asid Lemak Omega-3 yang bermanfaat & semulajadi, di samping menyingkirkan bahan merbahaya seperti plumbum & merkuri yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.*


Kebaikan Omega:-
Omega 3 terdiri daripada EPA dan DHA. Tahukah anda akan kebaikan bahan-bahan ini?



EPA MENCEGAH

  • Kanser
  • Pembekuan Darah
  • Pembekuan Lemak dalam Darah
  • Kadar Kolestrol berlebihan
  • Penyakit Jantung
  • Tekanan Perasaan
  • Tekanan Darah Tinggi

TUGAS DHA

  • Mencegah Radang Sendi
  • Mencegah Asma
  • Meningkatkan Daya Seks
  • Mengelakkan Kanser PAYUDARA, USUS, PANKREAS DAN PROSTAT
  • Mencegah Penyakit Kulit
  • Mengelakkan MIGRAIN ,RASA KEBAS DI ANGGOTA BADAN SERTA KESEJUKKAN PADA KAKI DAN TANGAN.

Sumber OMEGA3 ?

  • Telur
  • Ikan salmon
  • Ikan Tuna
  • Ikan sardin
  • Ikan bilis
  • Ikan makarel
So lepas ini saya akan pastikan lagi saya ambil omega dalam proses penurunan berat badan saya.. Omega tidak semestinya utk kurus.. ada banyak lagi kebaikan minyak ikan nie tau..Namun perlu diingatkan pengambilan Omega membuatkan saya berasa sangat dahaga. Jadi pengambilan Omega kena selari dengan pengambilan air. 

Berbanding saya amik lecithin dulu, saya mudah rasa lapar bila lambat makan. Mungkin sebab ia bakar lemak jadi badan perlu kalori untuk menggantikan yang telah dibakar. Beza amik Omega, mungkin sebab pengambilan 3 biji sehari buat badan panas, tekak juga beri signal dahaga agar minum lebih air. Bila kenyang air, kita tak berapa nak makan.
Namun saya masih amalkan lecithin sebab ia bagus untuk elakkan bloated....kembung perut atau senak.

Bagi yang takut gemuk kerana air, saya sarankan seminggu atau 2 kali sebulan pergi berurut. Ia sangat membantu selain bersenam setiap hari.
Mungkin ada sesetengah orang boleh kurus sebab senam setiap hari dan amalkan cara hidup sihat terutama mereka yang mempunyai metabolisme yang sangat tinggi, tapi bagi saya, saya tetap perlukan ejen pembakar lemak ini iaitu Omega dan Lecithin. Bagi yang serius nak slim, sila dapatkan allfalfa dan herb lax untuk proses detox yang best!. Oh ya, jika untuk saya berasa kenyang saya akan amalkan Performance Drinks, Mealshake dan ESP… cedap tau..jom cuba

Namun apa pun perlu ingat, nak kurus, slim TAK BOLEH hanya bergantung pada supplement semata-mata , kita perlu amalkan cara hidup yang sihat, makanan yang sihat, serat yang banyak serta air yang mencukupi barulah semuanya seimbang. 

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nazhearty@yahoo.com.my
Call/Whatsapp : 013-7381776

Thursday, 5 July 2012

cadangan pengambilan supplemen ketika berpuasa

puasa.. kebanyakan ibu² menyusu agak risau bila ingin berpuasa.. pelbagai perkara -ve yg bermain di kepala.. susu merudum la, badan letih la.. jangan risau.. teruskan mengepam seperti biasa.. jangan sesekali ponteng jadual mengepam.. fikiran juga perlu sentiasa +ve..

ok, semalam saya dah berkongsi cadangan supplemen Shaklee yg dapat membantu ibu² menyusu ketika berpuasa .. kali nie, saya nak berkongsi pula cadangan jadual pemakanan supplemen Shaklee ketika berpuasa.. sbb aper saya kata cadangan, sbb jadual pengambilan vitamin Shaklee nie fleksibel.. ikut keselesaan masing².. ^_^

ketika bersahur :
[1] makan nasi atau ape saja juadah sahur
[2] makan sekurang²nya tiga biji kurma
[3] minum ESP dan Performance Drink (gabungan TERBAIK), alfalfa 3 biji, b complex 1 biji
[4] minum air kosong secukupnya

ketika berbuka : 
[1] makan juadah buka puasa.. digalakkan utk makan kurma terlebih dulu
[2] minum ESP dan Performance Drink (untuk dapatkan hasil yg TERBAIK)
[3] makan 2 biji alfalfa, vitamin C, vita-lea

sebelum tidur : 
[1] boleh minum segelas lagi ESP 
[2] makan vitamin lain seperti vitamin E, Ostematrix, Omega (jika ada)




                                 
Gabungan Terbaik


Energing Soy Protien (ESP)

Performance Drink (PD)

boleh rujuk dibawah untuk lihat fungsi dan keperluan cadangan pengambilan vitamin² shaklee sepert di atas.
Vitamin ini membantu badan ibu sentiasa bertenaga dan tidak kehausan sepanjang berpuasa. Terdapat pendapat yang mencadangkan pengambilan 100plus sepanjang berbuka namun minuman ini berkabornat dan boleh menggangu sistem perut di mana boleh menyebabkan si ibu dan anak menyusu mengalami keragaman perut jika diambil dalam kuantiti yang banyak.

lagi satu, kiter ibu menyusu nie kena sentiasa berfikiran +ve.. sentiasa set dlm kepala, sentiasa fikirkan, sentiasa niatkan, sentiasa berkata² di dalam hati : "susu cukup! susu cukup! susu cukup! susu cukup untuk anak aku!.." walaupun bila mengepam xdpt hasil seperti kebiasaannya, jangan hampa atau sedih.. harus bersyukur.. masih ader juga rezki untuk anak kiter..

harap cadangan di atas nie dapat membantu ibu² menyusu yang ingin berpuasa sunat atau ganti, dan untuk menghadapi bulan puasa nanti dengan tenang tanpa risau.. Niat kiter baik.. untuk beri terus berikan yg TERBAIK untuk anak kiter.. InsyaAllah mudah-mudahan Allah bantu kiter..
Rejab, Sya'ban, Ramadhan.. Puasa vs penyusuan.. Kawan-kawan dah mula berpuasa sunat atau puasa ganti.. macamaner ngan hasil susu bl kiter berpuasa..? larat ke..? ader susu ke..? soalan yg bermain di fikiran.. InsyaAllah jika berusaha dan melakukan persediaan, InsyaAllah boleh.. tiada masalah bg ibu menyusukan untuk berpuasa..

Bagi pelanggan Shaklee sedia ada, memang telah maklum akan kepentingan Performance Drink sebagai energy drink yang sangat penting bagi mereka, selain daripada vitamin-vitamin asas yang lain.

Kali ini, saya akan kongsikan secara ringkas persediaan untuk ibu-ibu yang menyusukan anak perlu lakukan supaya kekal cergas bertenaga dan mengekalkan penghasilan susu badan seperti biasa, meskipun berpuasa. InshaALLAH. Tak salah mencuba kerana saya yakin anda mahukan yang terbaik untuk anak anda (^_^)

PERSEDIAAN FIZIKAL

Anda seorang ibu yang menyusukan anak, samada seorang surirumah yang mampu direct-feed sepanjang masa, mahupun seorang work-and-pump-mom ; persediaannya adalah sama. Anda harus berada dalam tahap kesihatan yang optimum. Makan secara teratur dan mengamalkan pengambilan makanan yang sihat dan seimbang harus diamalkan sedari kini. Jangan sesekali skip makan dan pastikan tubuh anda cukup air. Pengambilan suplemen sangat membantu bagi memenuhi keperluan vitamin yang tubuh anda tidak mampu perolehi daripada pengambilan makanan harian.

Cadangan suplemen semasa berpuasa :-
  1. Protein - cadangan SHAKLEE ESP : untuk tenaga dan membantu mempercepatkan penghasilan susu badan
  2. Multivitamins - cadangan SHAKLEE Vita-Lea with Iron Formula : memastikan tubuh kita tetap mendapat kesemua vitamin dan mineral yang diperlukan meskipun sedang berpuasa
  3. Vitamin C - cadangan SHAKLEE Sustain-Release Vita-C 500mg : membantu kita kekal sihat sepanjang berpuasa
  4. B Complex - cadangan SHAKLEE B Complex : vitamin ini menukarkan gula kepada tenaga sekaligus membuatkan kita kekal bertenaga, memberi mood yang stabil di samping membantu keseimbangan aktiviti sel tubuh
  5. Fiber - cadangan SHAKLEE Fiber Plan Unflavoured : memberi rasa kenyang dan bagus untuk penghadaman
  6. Energy Drinks - cadangan SHAKLEE Performance Drink : membantu mengekalkan keseimbangan gula dalam darah supaya ibu tidak mudah letih (ataupun pengsan) dan juga mengelakkan dehidrasi.
  7. Alfalfa - pilihan lain bagi ibu-ibu yang ada kekangan budget membeli ESP.
Walaubagaimanapun, perlu saya tekankan di sini, bahawa ini adalah cadangan dan pengambilan suplemen adalah bergantung kepada keperluan tubuh anda. 

PERSEDIAAN MENTAL

Persediaan mental juga penting kerana ia membantu anda untuk lebih bersemangat dan ceria berpuasa sambil menyusukan anak (malah mungkin juga ada yang sedang hamil! tripple happiness during ramadhan kan?)






  1. Menjaga solat yang wajib
  2. Mengamalkan solat-solat sunat
  3. Membaca dan mentafsir Al Quran
  4. Mengamalkan zikir-zikir dan doa-doa

Wednesday, 4 July 2012



Cergas Berpuasa Dengan Mighty 3 Gems


mighty 3 gems

L-R: Mealshake, ESP & PD
Mighty 3 gems adalah satu program kesihatan Shaklee, kini dalam pakej Ramadhan yang istimewa
Terbahagi kepada 3 produk asas untuk pembekalan vitamin, zat galian, tenaga dan pengekalan bendalir badan iaitu Mealshake (perasa French Vanilla), Energizing Soy Protein atau ESP (perasa Vanilla) dan Performance Drink atau PD (perasa oren). Ketiga-tiga produk ini berperanan membekalkan nutrien dan keperluan harian tubuh agar terus bertenaga dan cerdas.
Sesuai untuk mereka yang tidak sempat bersarapan, dan minuman untuk bersahur dan berbuka puasa. Kalau tak sempat sahur pun (kes terbangun tinggal 5 minit nak imsak/15 minit nak Subuh), mighty 3 gems ini insya-Allah memadai untuk anda menjalani kehidupan Ramadhan seperti biasa.
Dan berbuka puasa dengan mighty 3 gems memberi anda tenaga untuk menunaikan ibadah selanjutnya iaitu solat Maghrib, Isyak serta terawikh dan ibadah2 lain seperti bertadarus.
Bagi ibu menyusu ia membantu ibu berpuasa sambil menyusukan anak.

1. ESP (Energizing Soy Protein)


ESP didatangkan dalam bentuk serbuk yang diperbuat dari 100% non-GMO soy protein yang lengkap dengan 9 asid amino perlu. Kesan POSITIF dari pengambilan minuman ini ialah:
  • ia membantu membekalkan tenaga yang berpanjangan
  • Selain itu, ia juga membantu kita melapik perut dan menahan lapar kerana ia membantu menghasilkan mukosa sebagai pelindung kesan asid hidroklorik di dalam perut. Oleh itu, dapat mengelakkan rasa kepedihan perut dan juga pedih ulu hati!
  • gabungan kalsium dan protein di dalam ESP menjadi makanan tambahan untuk penghasilan utama susu ibu yang dapat diberikan kepada si manja kesayangan anda sepanjang anda berpuasa

2. Mealshake


Mealshake ini berperisa vanila yang pasti dapat memikat rasa semua! Ia membekalkan 35% atau lebih Nilai Harian bagi 19 jenis vitamin dan mineral yang penting
  • Sumber yang kaya dengan kalsium, dan serabut sajian / fiber membantu anda mengatasi masalah sembelit sempena bulan puasa ini.
  • Memelihara kesihatan melalui kandungan vitamin-vitamin dan mineral penting yang diperlukan badan setiap hari yang selalunya sukar dipenuhi melalui sajian berbuka dan sahur kita

3. Performance Drink


Performance Drink mempunyai rasa oren tang yang menyegarkan! Mengapa ia penting buat kita sepanjang bulan puasa ini? Ia menjadi pilihan ahli-ahli sukan dan mereka yang menjalani gaya hidup aktif supaya kekal bertenaga dan mengurangkan rasa dahaga melalui:
  • Rumusan Ekslusif Opticarb memberi kita KARBOHIDRAT bagi daya ketahanan dan elektrolit bagi penghidratan semula dengan segera
  • Membekalkan bendalir dan elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan
  • terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar 


Bonus: Mighty 3 Gem ini juga sesuai untuk diberikan kepada suami dan anak-anak (lebih-lebih lagi yang baru hendak belajar berpuasa pasti letih kan). Jadi sekiranya anda membeli set ini sebenarnya anda juga memberikan yang terbaik buat keluarga anda!

Saya doakan yang terbaik buat diri kita semua. Semoga mampu menjadi ibu yang hebat dan kekal sihat sepanjang bulan puasa nanti 
ya.. (^_^)


DISCLAIMER
*Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit.
 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Hubungi saya untuk dapatkannya hari ini. Harga yang sangat menarik !
Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nazhearty@yahoo.com.my
Call/SMS/Whatsapps: 013-7381776 



Tips Pam ketika Puasa 

Alhamdulillah. Bulan puasa semakin menghampiri kita. Tinggal kurang 1 bulan lagi untuk semua Muslim mommies akan menghadapi bulan puasa yang mulia ini. Dah habis qada' puasa? Belum? Dah? Kalau dah alhamdulillah. Tapi kalau yang belum (maybe atas reasons yang hanya anda yang tahu *hehe) jangan lupa bayar fidyah dan qada' tahun depan ya.

Ok, seperti tajuk yang best  di atas, saya yakin ramai antara kita yang pening memikirkan bagaimana prestasi supply susu kita di bulan Ramadhan nanti kan. Adakah susu akan meriah seperti biasa? Adakah cukup stok untuk si manja nanti? Adakah badan kita akan lesu sepanjang hari sehingga bakal menjejaskan penghasilan susu? Adakah? Adakah? Apakah? Haaa.. Jom kita lihat antara persediaan yang kita boleh ikhtiarkan sebagai seorang ibu yang mengepam dan menyusukan anak di bulan puasa.

*****
Mula Mengumpul Stok Dari Sekarang!


Bulan puasa antara saat-saat paling getir bagi seorang ibu yang menyusukan anaknya. Kebanyakan ibu yang menyusukan anaknya buat pertama kali di bulan puasa sangat yakin (atau cuba meyakinkan dirinya sendiri) bahawa pengeluaran susu badannya takkan terjejas walaupun masih berpuasa. Bak kata pakar motivasi, berfikiran positif!
Namun, masalah biasanya timbul bila nak masuk minggu ke2/3. Sedikit-demi sedikit pengeluaran susu badannya berkurang sehingga memaksa mereka membuat pilihan yang sukar; sama ada tidak berpuasa untuk menyusukan anak atau terus berpuasa dan memberikan anak mereka campuran susu formula. Ya betul, ibu menyusu diberikan rukhsah untuk tidak berpuas, tapi kan lebih baik jika mampu berpuasa sambil menyusukan anak?
Katakan,
  1. anda kini dah ade stok sebanyak 20 Oz dalam Freezer
  2. jumlah pengeluaran susu yang di pam ialah 17 Oz sebelum bulan puasa (kecuali hari minggu sebab boleh direct feeding sepanjang hari)
  3. bayi kesayangan anda cuma minum 15 Oz saja sehari (bekalan ke Taska waktu anda bekerja)
  4. jumlah pengeluaran susu yang di pam di bulan puasa nanti jatuh kepada 9 Oz sehari
Jika situasi anda sama seperti di atas, carta berikut menunjukkan bekalan susu yang boleh anda jangka,
Yup, by 2nd weeks of Ramadhan, bekalan susu habis. Time ni kalau tak cukup susu, bayi boleh menangis kelaparan; terutamanya kalau anak lelaki.
So, apa nak kena buat?
Mula banyakkan susu dari sekarang, jangan tunggu last minit atau terlalu yakin. Dengan hanya meningkatkan pengeluaran susu yang di pam (untuk bekalan anak ke nursery atau Taska) daripada 17 Oz kepada 20 Oz sehari (Ya, Cuma 3 Oz saja), bekalan susu anda dah cukup nak cover sampai akhir ramadhan. Tak caya tengok carta di bawah,



Kedua-dua kes di atas ni tak ambil kira kalau bayi atau nak kecil anda minum makin banyak & anda pun tak outstation ke mana-mana sehingga terpaksa menyediakan stok 2-3x ganda daripada biasa. Jika anda jangkakan kedua-dua perkara di atas bakal berlaku, dinasihatkan cuba ikhtiarkan sesuatu sehingga boleh menambahkan pengeluaran susu sebanyak 25 Oz sehari sebelum masuk bulan puasa.
Jika anda Berjaya menghasilkan 25 Oz susu sehari mulai sekarang sebelum masuk bulan puasa, anda bakal menyimpan stok susu sebanyak 100 Oz menjelang Syawal! Dengan jumlah sebegini, anda tak perlu lagi risau kalau tiba-tiba bos suruh outstation kerana urusan pejabat.
Macam mana nak tingkatkan susu cara yang paling selamat?
Mengambil suplemen untuk membuatkan badan berasa lebih sihat dan kurang lesu.
Cubalah menggunakan produk semulajadi seperti SHAKLEE (ya sayapromote Shaklee kerana saya tahu Shaklee merupakan pengeluar suplemen yang semulajadi dan bukan sintetik). Selain boleh meningkatkan susu badan (jika anda mengikut nasihat & pesanan yang diberikan nanti), banyak juga yang gemar menggunakannya sebab badan tidak lagi lesu seperti dulu walaupun seharian bekerja. (Credit to Sihat.Ceria.Bahagia)
2. Pastikan Diri Anda Kekal Bertenaga Sepanjang Hari!

Wow! Boleh ke nak kekal segar sepanjang hari? Dah la sepanjang hari tak makan. Kerja lagi. Balik rumah kene masak lagi. Kena pam susu lagi.. Haaiii.. Banyak betul 'masalah' kita kan. *Hehe*


Ok, salah satu faktor badan yang sihat dan cergas adalah kerana kita mendapat makanan sepanjang hari. Namun di waktu bulan puasa, kita cuma boleh makan pada waktu sahur dan berbuka sahaja. Walaupun demikian, anda masih ada lagi pilihan lain untuk mengekalkan tenaga sepanjang hari. 
Anda boleh:


1) Semasa bersahur & berbuka, makan makanan yang mampu mengekalkan tenaga dalam jangkamasa yang panjang, contohnya yang tinggi dengan karbohidrat - nasi, mee dan sebagainya. 
2) Pastikan juga anda memakan kurma (sekurang-kurangnya 3 biji atau lebih - lebih baik).
3) Minum air masak dengan banyak.
4) Boleh memakan kudap-kudapan yang berkhasiat dan membantu membekalkan tenaga - oats, soy protein dan sebagainya.
5) Mengamalkan suplemen tambahan sebagai menampung kekurangan zat-zat yang diperlukan oleh badan. (Ingat, anda adalah sumber susu anak anda yang comel itu).
Di Shaklee, kami ada suplemen yang mampu untuk memberikan tenaga dalam jangkamasa yang panjang, mengurangkan rasa dahaga, mengelakkan sembelit dan sebagainya iaitu Mighty 3 Gem.
Set Mighty 3 Gem mengandungi ESP (Energizing Soy Protein), Performance Drink dan Mealshake. Mari kita lihat apakah kepentingan ketiga-tiga supplement ini buat ibu-ibu menyusu, ibu2 mengandung, mereka yang aktif dan sesiapa yang ingin memelihara taraf kesihatan sepanjang bulan puasa nanti.

                                 

1. ESP (Energizing Soy Protein)


ESP didatangkan dalam bentuk serbuk yang diperbuat dari 100% non-GMO soy protein yang lengkap dengan 9 asid amino perlu. Kesan POSITIF dari pengambilan minuman ini ialah:
  • ia membantu membekalkan tenaga yang berpanjangan
  • Selain itu, ia juga membantu kita melapik perut dan menahan lapar kerana ia membantu menghasilkan mukosa sebagai pelindung kesan asid hidroklorik di dalam perut. Oleh itu, dapat mengelakkan rasa kepedihan perut dan juga pedih ulu hati!
  • gabungan kalsium dan protein di dalam ESP menjadi makanan tambahan untuk penghasilan utama susu ibu yang dapat diberikan kepada si manja kesayangan anda sepanjang anda berpuasa

2. Mealshake


Mealshake ini berperisa vanila yang pasti dapat memikat rasa semua! Ia membekalkan 35% atau lebih Nilai Harian bagi 19 jenis vitamin dan mineral yang penting
  • Sumber yang kaya dengan kalsium, dan serabut sajian / fiber membantu anda mengatasi masalah sembelit sempena bulan puasa ini.
  • Memelihara kesihatan melalui kandungan vitamin-vitamin dan mineral penting yang diperlukan badan setiap hari yang selalunya sukar dipenuhi melalui sajian berbuka dan sahur kita

3. Performance Drink


Performance Drink mempunyai rasa oren tang yang menyegarkan! Mengapa ia penting buat kita sepanjang bulan puasa ini? Ia menjadi pilihan ahli-ahli sukan dan mereka yang menjalani gaya hidup aktif supaya kekal bertenaga dan mengurangkan rasa dahaga melalui:
  • Rumusan Ekslusif Opticarb memberi kita KARBOHIDRAT bagi daya ketahanan dan elektrolit bagi penghidratan semula dengan segera
  • Membekalkan bendalir dan elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan
  • terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar 
******


Bonus: Mighty 3 Gem ini juga sesuai untuk diberikan kepada suami dan anak-anak (lebih-lebih lagi yang baru hendak belajar berpuasa pasti letih kan). Jadi sekiranya anda membeli set ini sebenarnya anda juga memberikan yang terbaik buat keluarga anda!

Saya doakan yang terbaik buat diri kita semua. Semoga mampu menjadi ibu yang hebat dan kekal sihat sepanjang bulan puasa nanti 
ya.. (^_^)


DISCLAIMER
*Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit.
 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Hubungi saya untuk dapatkannya hari ini. Harga yang sangat menarik !
Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nazhearty@yahoo.com.my
Call/SMS/Whatsapps: 013-7381776 



Tips Menyusu Yang Ringkas Buat Ibu Manis



SEBELUM MENGEPAM

1) Selesakan Diri & Bertenang


















- Cuba selesakan diri anda. Gunakan bantal kecil untuk menyokong belakang anda.
- Anda juga mungkin boleh mandi sebelum mengepam.
- Cuba mengurut payudara anda dengan membuat bulatan-bulatan kecil di sekeliling payudara.
- Cuba untuk mengepam pada waktu yang sama pada setiap hari. 
- Kalau boleh, dapatkan pam 'bebas-pegang'. Membantu anda untuk berasa lebih santai dan masih boleh menikmati aktiviti lain.

PERLU TAHU:
* Relaks ---> Senang mendapat 'Refleks Oksitoksin' ataupun Let Down Reflects (LDR)
* LDR ---> Membantu mengosongkan payudara
* Payudara kosong ---> Hormon mendapat signal untuk menghasilkan lebih banyak susu

2. Makan sedikit kudap-kudapan (snek) dan minum segelas air




















Sebelum mengepam, cubalah untuk meminum segelas air suam. 
- Ataupun cuba untuk memakan sedikit makanan ringan (yang berkhasiat semestinya seperti kurma, sebiji epal ataupun kekacang) supaya anda lebih bertenaga dan mendapat noodgembira.

SEMASA MENGEPAM

Seandainya anda menggunakan pam elektrik/bateri, pastikan anda menggunakan level suction yang bersesuaian. Mulakan dengan level suction yang rendah dan tingkatkan perlahan-lahan sehingga anda berasa selesa dengan suction pam anda. Ingat!Suction yang kuat tidak semestinya anda akan mendapat hasil susu yang banyak (bayangkan cara hisapan bayi anda - lembut tapi masih mendapat susu yang banyak). Suction yang tinggi selalunya akan menyebabkan anda berasa sakit dan luka pada puting payudara. Apabila anda berasa sakit, LDR mungkin akan tidak berlaku. Dan payudara atidak dapat dikosongkan sepenuhnya. Apabila tidak dapat dikosongkan sepenuhnya, maka penghasilan susu akan berkurangan.

Sewaktu mengepam, pastikan puting payudara anda berada betul-betul di tengah corong. Sepatutnya apabila anda mengepam puting anda 'bebas bergerak' di dalam corong. Sekiranya puting anda menyentuk sisi corong anda, maka anda harus membeli corong yang lebih besar. 

Sekali lagi, sila bertenang. Tarik nafas dan lihatlah gambar bayi anda. Bayangkan si manja anda sedang menyusu pada payudara anda. Kalau boleh, rakam suara bayi anda. Ini akan membantu anda untuk mendapat LDR dengan lebih cepat.

Pastikan anda mengepam sehingga payudara benar-benar kosong. 

MENINGKATKAN SUPPLY SUSU ANDA

Power Pumping
- Caranya dengan mengepam payudara anda berterusan selama sejam. 10 minit pam - 10 minit rehat - 10 minit pam dan berterusan selama sejam.

* Memakan milk booster
- Setiap individu mempunyai milk booster yang berlainan.
- Antaranya; herba, keju, coklat, kurma, jantung pisang, lobak putih dan sebagainya.
- Anda boleh mencuba dan terus mencuba.

* Memakan suplemen tambahan
- Ingat, seorang ibu yang mengepam haruslah mengekalkan kesihatan yang optimum. Seandainya anda seorang yang benar-benar mengamalkan pemakanan yang seimbang dan berzat, anda mungkin mampu kekal sihat. Tapi bagi anda yang terlalu sibuk - uruskan keluarga, kerga dan sebagainya, kekurangan keperluan vitamin perlu ditampung. Jadi, ya, jangan abaikan kesihatan diri anda. Kerana anda adalah sumber makanan bagi bayi anda (terutamanya 6 bulan kehidupannya yang pertama). Tidak salah anda mendapatkan suplemen untuk diri anda sendiri (dan boleh juga disalurkan pada bayi anda melalui susu ibu). Pastikan suplemen anda adalah yang benar-benar natural dan bukan sintetik.

PERKARA YANG MENGGANGGU PENGHASILAN SUSU

* Elakkan diri menjadi sangat penat dan letih.
* Jangan terlalu stress - akan mengakibatkan susu berkurangan.
* Ambillah vitamin semasa anda sedang haid - haid boleh menyebabkan penghasilan susu berkurangan.
* Pastikan anda benar-benar mengosongkan payudara semasa mengepam.
* Jangan merokok, minum arak dan mengambil dadah.