Sunday, 31 March 2013

Barli dates and corn


hohohoho..breakfes Haziq dipagi ahad...cepat2 makan nanti nak pergi rumah nenek pulak....masakan paling ringkas dan senang...Barli bersifat sejuk so bagus sape yang demam dan panas dalam...


sengenggam barli,2 biji kurma,sengenggam jagung....rebus dan blend all together...ngappp!!!

Cantik x dulang stwberi tu..kakaka beli kat cameron you know :-)


separuh jalan....15 minit sudah...


nyum nyum makan dengan penuh tertib...

Kali ni x habis licin sebab tekturnya kasar sikit...budak ni mana nak makan kalau kene mengunyah....ira pakai blend kering aje tu yang susah nk hancur sangat...ok lah tinggal suku aje yang x habis 

Saturday, 30 March 2013

Milllet  brocoli & sweet potato






So hulled millet ni baru beli di tesco RM6.59 kalau x salah...baru tahu kat situ ada jugak bahan2 organic..hehehe khasiat  millet ni high protein, vitamin B, folic acid, calsium, iron. pottasium dan juga no gluten so dia sesuai untuk orang yang allergic kat gluten.bijiran yang baik untuk perkenalkan kat baby juga pada orang dewasa juga...kat atas tu ler rupa millet nya ok???? idea ni pun ambil dari Group dalam FB :-)

Jadi for lunch Haziq ira masakkan millet ni untuk dia,tukar- tukar menu takut dia bosan pulakkan



Bahan-bahan:-

Segenggam Beras perang
Segenggam millet
Brokoli
Sweet potato
Stok puree jagung
Garlic dan bawang merah
Isi ayam

Cara-cara:

Tumiskan bawang merah dan putih dengan olive oil
Masukkan brocoli dan sweet potato
gaul-gaul kejap je then tutup api
Masukkan beras perang dan millet dalam periuk 
Masukkan air secukupnya masukkan bahan yang ditumis tadi kemudian
isi ayam dan puree jagung

# ikut tektur yang anak makan jika masih makan bubur lebih kan air #






siap....dah setel boleh sagat cheese blok tabur atas ni...

Boleh tahan juga rasanya..sedap dan harum baunya...best dapat suap anak makan di hari cuti.....^_^




Mashed pumpkim potato garlic




Semestinya cuti amat-amat diharapkan oleh semua orangkan????dapat kemas rumah,dapat relax,dapat spend time dengan anak dan banyak lagi....sedikit rajin sikit hahaha buatkan haziq mashed ni...

Bahan-bahan:-

Sepotong pumpkin
Setengah biji potato
sebiji garlic
minyak Extra VirginOlive Oil

Cara-cara :-

Potong pumpkin dan potato 
Masukkan air paras menutupi bahan sahaja
Masukkan juga garlic yang dipotong 2
Rebus sampai lembut kemudian mashedkan dan campur sedikit EVOO
Siap


Makan sambil main main...suka jenguk barang kat bawah almari 


Nyum nyum wah macam pandai makan sendiri je kan...tidok nye...wat main2 je budak ni


Suap budak ni dengan penuh kesabaran....suap main suap main.......


Tapi yang penting habis LICIN.... hehehe Alhamdulillah....

Resepi teramat lah senang dan simple...potato rasanya lemak pumpkin manis manis gitu,garlic???wah banyak khasiatnya......

Tuesday, 26 March 2013

Maafkan Ibu sayang

                                                              

Wah harini sangat lah moody...demam pulak selsema tekak perit pun ada...huhuhu...pening ada lah sikit-sikit tapi x kuat...masih boleh mampu buat kerja lagi...

Semalam punya cerita........masa dekat officce dah rasa lain macam,bersih banyak kali..tekak kering...balik je dari office ambil my hero pengasuh cakap badan Haziq dedar!!!

Dalam hati oh anak aku sah lah demam ahad asik berpanas aje masa g kenduri dekat pekak nenas...start ahad hingusnya dah melelah je...sian Haziq dia merengek x selesa...

so kejadian malam semalam aku amik lah termometer suhu..check kat dahi Haziq 36.8'c...ada iras2 nak demam pastu aku tinggal kat atas meja TV aku pun pergi dapur basuh perkakas botol dan pam...

aku intai Haziq tengah leka bermain dengan mainan nya..so aku teruskan lagi kerja ku...tup tup dengar benda jatuh lantas aku jenguk wahhhhhh termometer berkecai...aku cepat2 amik n sambungkan semula..mujur xde yang patah cuma part yang terpisah tu je yang tercabut..

aku tekan scan keluar "H1" hai apa pulak ni...setting punya setting ikut manual book dia pun x boleh jugak...hati aku dah panas...try try try lagi masih gagal.

tengok jam hampir pukul 8.00 pm Ya Allah magrib dah nak habis...so aku tinggal kan dulu solat lebih utama...lepas tu aku sambung setting lagi

kat situ press button 'f/'c for conversation...aku dah tekan tapi x boleh pergi ke 'c jugak...hati aku dah mendidih.dah lah benda ni sangat aku perlukan sekarang untuk pantau suhu badan haziq...

Dia pulak mengacau,,merengeklah menagis lah...aku memang dah geram sangat,dah lah badan aku x sihat aku tetengking Haziq sambil memukul peha dia dengan tapak tanganku...memang kuat sangat...sampai menangis dia...aku x dapat nak kawal kemarahan aku

Aku terpaku sekejap...aku tengok Haziq menangis teresak2 lantas aku dukung dia pujuk dah aku mengucap banyak kali...

Apa aku dah buat ni...astaghfirullahal azim.....Ya Allah...kenapa lah aku macam ni....

Rasa bersalah sangat...Kecian anak ibu yang x tahu apa2...lepas haziq dah tidur...aku usap rambut dia...aku cium ubun2 dia aku kucup tangan dan pipi dia ..

maafkan ibu sayang...ibu x sengaja nak tengking haziq sedemikian rupa....lamtas air mataku bergenang....kekesalan ku makin menebal....


Ampuni aku Ya Allah..........

Sunday, 17 March 2013

Petua Tambah Selera Makan Anak

Sekarang aku resah dan gelisah mengenangkan kenapa lah Haziq 
semenjak dua menjak ni kurang makan..
sampaikan satu hari 3 menu aku buatkan untuk menarik minat dia untuk makan..
Tapi 5 suap terus kemam x telan telan..
bubur sudah..nasi lembik sudah..nasi biasa pun sudah...
apa lagi cara aku nak buat yek risau jugak dibuatnya...

Timbang berat badan dia pun x memuaskan....
Susu kuat macam biasa..
Aku terus google cari maklumat atau petua 
untuk menambahkan selera makan anak

aku dapat cari petua tradisional  terjumpe la 1 blog ni..
memang da lupe la ape name nye..
tapi if korang yang bace ni nak search blog tu..
taip je petua tambah selera makan anak..
nanti ada la blog die..

percaya atau tidak..kena percaya la..
petua tu mengatakan..mandikan anak dengan air daun kadok atau daun kucai..
after da bersih mandikan anak tiap-tiap petang tu..
bilas yang terakhir dengan air bersama daun kadok/daun kucai tu..
buat selama 3 petang..
daun tu aku ramas-ramasje dalam air..

tak payah tapis pun..
makesure basuh bersih la dulu daun-daun tu..
then tak perlu da dibilas lagi dengan air paip..
terus lap and pakaikn baju..


insyaallah akan ku usahakan cari daun tu secepat mungkin...
kalau aku dah buat aku akan share result nya nanti...
Jika momies lain dah mencuba sila komen ye  hehehe

Sharing is Caring 

Saturday, 16 March 2013

Pampes Pet Pet

Dari Drypes tukar kepada Pet Pet sudah...tapi pet pet ni aku rasa lagi bagus dari drypes...
Drypes bila dah penu dia akan rasa lembik aje...tapi pet pet x pun macam tu...dah 3 bulan rasanya haziq pakai pet pet semenjak celah kangkang dia lebam akibat sale tape drypes tu keras..huhuhuhu



aku memang suka beli 2 pek terus...senang...


suka panjat atas pempes dia...hahaha


korek korek mata baby dalam pic tu ...ape dah....

so pampes ni ikut keserasian kulit anak sebenarnya kan....ada yang pakai ni ok pakai tu x ok...so depens pada kulit baby tu sendiri...

Janji anak xde masalah sudah...babay x merana hati kita pun senang ...peace :-)



Tuesday, 12 March 2013

Thermos Endo

Erm lama blog ku ini x ku intai..almaklum lah terlalu sibuk....Memandangkan Haziq dah setahun so aku nak buat perubahan sikit...

So aku pun dah beli slow cooker panasonic 3 Liter RM122.00 dekat smart pandan Johor....


credit : Google pic

Ni aku beli dekat jusco tebrau..turun naik turn naik..hahah tempat x biasa memang macam tu kan..dah lah sesat cari kereta sendiri..ni dekat tingkat atas sekali RM89.90..Tahan panas 6 jam..










Ada 3 bekas

kira ok lah..senang nak bawa pi mana2 lepas ni..xyah dah angkut cooler bag lepas tu satu hal lagi nak cari air panas buat rendam bubur dia kan...dah lah sikecik ni dah setahun lebih pun makan bubur blend lagi...erm apa nak buat..ikut kan jelah citer rasa anak kan...asalkan dia nak makan sudah....