Wednesday, 5 June 2013

Breast Infection/Niplle sore and cracked

Apa yang ira dapati selepas mandi pantai ahad lepas nipple belah kiri teruk sangat..merekah keliling puting dengan berdarah nya lagi..Ya Allah memang sakit padahal baru 2 kali bagi haziq direct bf sebab susah nak marmet dengan banyak sangat aktiviti..sebenarnya dah seminggu ira rest kan breast kiri daripada hisapan mulut haziq...bagi belah kanan je belah kiri ira perah dan simpan..sebab nak pulihkan sebelah dulu..

Tapi x sangka ianya belum pulih sepenuhnya lagi...akibat xtahan sakit...breast ira jadi gatal bukan takat bahagian aerola aja tapi semua keseluruhan breast asik duk menggaru aje..nipple pulak dah lah nerekah kawasan aerola mengelupas berkuping2 jadinya...

Ni x boleh jadi mesti kene dapatkan rawatan doctor ni..xnak masalah ni berlarutan...duk tahan 2 bulan sakit...Akhirnya ira bejumpa doctor pada hari selasa..doc terperanjat dan cakap kenapa lambat sangat datang klinik...ira senyum je lah ingat dapat sembuh tapi ni  xsembuh2...doc cakap nipple ada alahan dengan mulut anak mugkin x bersih yelah haziq dah besar macam2 dia makan..tu doc tanya breast awak mesti gatal2 kan.......yes true memang gatal2  pun...oooo doc cakap yelah awk dah kene infection..




ni lah ubat yang doc bagi tu dia cakap save for brestfeeding but cream kene bersihkan betul2 sebab cream tyu racun...seelok nya bersihkan dengan air suam


Pontalon - ubat tahan sakit
Chlorpheniramine - gatal
Moxipen - antibiotic
Xepasone - alahan

Ira makan 3 ubat je ubat tahan sakit ira x makan ye lah bukan sakit pun..sakit bila haziq df aje...malam ira makan pagi esoknya ira cirit birit aduhhhh..so susu ira marmet x berani bagi haziq..takut haziq pun ikut cirit birit jugak....doc suruh stop df sampai luka sembuh...so ira terpaksa jadi EP mom ler...huhuhuh sedih sangat.......


Ni je stok yang ira ada..ada dalam 40 botol je..xtahu lah cukup ke x ...tawakal je lah kan...ni kalau ira kira cukup 5 hari aje...susu ira perah buang kan kalau x boleh back up sikit...hati dah mula risau tapi nekad nak stop df dia sampai luka ni sembuh dulu..


Ni hari pertama siang haziq ada bersama ira sebab ira cuti sakit sengugut pulak...memang dia asik minta aje...dah dukung dah pujuk still nak jugak..duk tepuk2 breast kita duk selak2 baju sambil merengek nak...masa tu memang tersentuh lah hati ni...xtahan rasa dia menangis so ira pun menagis jugak...
x sangka macam ni kuat perasaan bila x dapat df dia..agaknya macam mana perasaan ibu yang nak wean off anak kan...mesti sedih sangat....

Harap2 ira dapat tahan hati ni.....

Ya Allah sembuhkan lah segera nipple ku ini...





Pengunjung Blog

No comments: