Sunday, 25 November 2012

Baby refuse Direct Feeding

Hampir 2 bulan Haziq x nak df..ermmmm ibu risau...bile bagi susu thru bottle dia minum plak
sedih dan sayu rasa rindu detik2 indah dan kelakuan comel haziq mase df...huhuhu

kat ofis ibu dah pam xkan kat umah pun nak ibu pump jugak sayang..Haziq lah Pump termahal dan terbaik didunia tau sayang....

bila nak bg aje die nyonyot sekejap aje pastu paling muka then larikan diri..tengaok muke die yang macam x bersalah aje tu..GERAMMM ibu tau...



Lari punyer lari capai mainan masuk mulut...tu jer die tahu....Asik nak main ajer star dah pandai merangkak ni...aduhaiiiii......minum lah susu dulu kalu nak main pun.....hisssh anak sape lah ni....



Ape yang ira lakukan :-

* Cuba berikan buah dada anda semasa bayi anda sedang tidur atau semasa dia paling mengantuk.      Kebanyakan bayi yang menolak penyusuan badan apabila mereka berjaga akan mahu menyusu semasa mereka mengantuk.

* Berjumpalah dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada bayi mempunyai sebarang penyakit (seperti jangkitan telinga 

* Cuba ubah posisi punyusuan

• Susukan bayi anda sambil bergerak. Sesetengah bayi lebih suka menyusu apabila dibuai atau apabila dibawa berjalan berbanding disusukan semasa anda sedang duduk atau berdiri.

* Carilah bilik yang sunyi untuk menyusukan bayi. Selalunya, bayi yang berusia enam hingga sembilan bulan bertindak untuk mogok susu disebabkan dia amat terangsang untuk meneroka dunia yang baru dikenali. Bayi pada usia ini mudah mengalih perhatian kepada perkara lain dan selalunya lebih suka untuk "bersnek" di buah dada anda dan tidak mahu menyusu dengan sempurna. Gunakanlah bilik yang agak gelap, sunyi dan jauh daripada bunyi radio atau televisyen semasa menyusukan bayi anda.

* Berikan sentuhan kulit dengan kulit yang kerap (cuba menyusu tanpa memakai baju atau semasa memandikan bayi). Kain atau alat pendukung bayi boleh membantu anda berkedudukan rapat dengan bayi semasa tidak menyusunya.

Memang normal bagi kebanyakan ibu menyangkakan bahawa bayi tidak mahu menyusu sebab dia mahu bercerai susu. Sebenarnya, tidak mungkin bayi yang berusia di bawah satu tahun yang terdahulunya menyusu dengan baik sudah mahu bercerai susu. 

so ira harap ira dapat lah susukan Haziq semua...banyakkan berdoa dan cakap dengan anak mase anak khayal nak tido....bace ya Latif sebanyak yang boleh dan kata kan pada anak...'sayang minum susu ibu ye sayang nipple ibu lg lembut dari botol tu'


Selamat Mencuba

Pengunjung Blog

2 comments:

Eira Nazhan said... [Reply to comment]

dah baca sila komen

Nora Karim said... [Reply to comment]

ira... mmg kena sabar sikit bila baby dah pandai nak main... kena byk spend time and touch each other... biar dia rasa dan bau ira... nanti lama2 dia akan rindu bau ira tu.. dan dr situ baby akan sentiasa nak DF... pernah hadapi juga waktu2 baby tak nak DF ni...

salam kenal dari group SCFM ^_^