Friday, 22 June 2012


Bagaimana anda mengepam dan menguruskan susu ibu perahan





Tidak ada susu yang lebih baik untuk bayi anda daripada susu ibu. Oleh itu, ibu-ibu digalak terus menyusukan bayi sepenuhnya walaupun terpaksa bekerja semula selepas habis berpantang..." 
  
1. Bagaimana anda mengepam ??!

Semasa di pejabat...

  • Momma menggunakan kaedah "single pumping".  So dalam sehari 3x pumping di office MESTI. Terbabas macam maner pun kena ganti semula.
Inilah best friend momma... 
ke hulu kehilir kami sentiasa bersama. 
Tak kira jika momma outstation mahupun balik kampung, mesti tak tinggal punyer. 
Dia lah AVENT MANUAL 
  • Jadual pumping momma di pejabat biasa bermula 
  • - 10.00am 
  • - 1.00pm  
  • - 4.00pm.
Sebelum sesi pump bermula, momma akan pastikan mata momma ke dinding bilik penyusuan kami. Nak tau mengapa?? Di situ ada ditampal Doa & zikir untuk menyusu.  Berzikir dgn kalimah YA MATIN (Maha Sempurna KekuatanNya) 70 kali setiap hariBerdoa - Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..." Lebih menarik doa dan zikir tu hasil tangan momma dan anak kesayangan. 
                                              
                                                                                            DOA  dan ZIKIR untuk penyusuan
mulalah sesi mengepam


                                                                                     inilah hasilnya selepas pump
  • Selesai mengepam, Momma akan labelkan dulu susu yang sudah diperah dengan tarikh & masa momma mengepam. Ini penting yer. Momma menggunakan masking tape sebab bila  membuat penyimpanan dalam storage bag momma tak perlu lagi untuk membuat label baru. So jimat masa & kos. 
                                                             

                                                                                       Label - tarikh dan masa
  • Susu yang sudah dilabelkan akan disimpan di dalam cooler bag yang diletakkan bersama ice pack. Kebiasaannya, hasil penyusuan di 3x di pejabat momma dapat dalam 10-15 oz. Alhamdulillah. Thank you to Allah atas rezeki yang dikurniakan. 
  •  Selesai mengepam & menyimpan, tibalah waktu untuk membersihkan pump yang telah digunkan. Kelebihan AVENT MANUAL adalah tidak banyak parts yang perlu dicuci. Hanya perlu menyuci corong pump dan diagfram pump. Ini sangat ler menjimatkan masa. Siap mencuci bagai, semuanya sedia disimpan di dalam bag penyusuan semula. Mudah kan. 
                                
                                                                       macam-macam boleh sumbat tau dalam bag nih...
***
Semasa di rumah...

  • Apabila di rumah momma lebih gemar menggunakan kaedah tendum pumping - sebelah payudara bagi baby menyusu, sebelah lagi pump.  Kebiasaannya hasil perahan momma dalam 5 oz. 
  • Biasanya sebelum ke pejabat, momma mesti pump 1x. Sejak mula kerja judual pumping kul 3.30am amat susah momma nak follow sebab dah menyusu baring selalu terlelap skali dengan baby.
  • Pulang dari pejabat, malamnya momma juga akan pastikan momma tendum pumping 1x before menyusu Haziq untuk tidur. So total 1 hari momma akan pumping 5-6 kali.
  • Pernah juga momma menggunakan Teknik Marmet - Teknik memerah menggunakan tangan. Ini berlaku bila momma tertinggal corong pump di pejabat. Teknik ni memerlukan latihan dan kesabaran yang tinggi dalam melaksanakannya. Bayangkan momma amik masa dalam 15 minit untuk setiap breast... so total 30 minit. Lenguh gak kepala ni menunduk. Tapi alhamdulillah hasilnya... tadaa. 

 5oz... ok la kan untuk beginner Teknik Marmet cam momma ni
  • Susu yang sudah diperah kemudian akan dilabel dan disimpan dibahagian bawah peti sejuk.
***
2. Bagaimana uruskan susu ibu perahan

Susu perahan dari pejabat /  di rumah... 
  • Apabila pulang dari pejabat, momma akan pindahkan susu perahan dari cooler bag ke peti sejuk bahagaian bawah dan beku. 
  • Susu yang disimpan dibahagian bawah peti sejuk akan dibekalkan kepada bayi untuk bekalan hari esok. Kebiasaan nyer momma akan bagi 4 botol fresh Ebm dan 1 botol Chill Ebm.
  • Susu yang disimpan dibahagian beku adalah untuk dijadikan stok beku perahan susu ibu. Kebiasaannya susu perahan yang dalam botol akan dipindahkan ke dalam storage bag dahulu sebelum disimpan.
.                                                    
                                   inilah yang akan dibekalkal untuk haziq esok hari 3oz per bottle

3. Bagaimana uruskan peralatan botol

  • basuh semua peralatan pam dengan bersih kemudian rebuskan almaklum lah xde bajet nk beli sterilzer..huhuhu



        botol yang direbus                                    bila boleh dapat ni kan







  • Kemudian basuh dan tos



momma wat cmni nak bagus beli drying rack bottle lagi senang


  • so esok pagi dh kering boleh lah masukkan dalam beg and bawa g ofis ye...ni sahaja yang nk dikongsikan....


Pengunjung Blog

No comments: